Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 01. august 2014 V Blog 0 Comment

Inovátorská disciplína myslenia

Typický pondelok ráno, čas porady. Na programe je zlepšovanie organizačnej štruktúry podniku. Firma prosperuje  a zväčšuje sa, čo so sebou prináša veľké množstvo výziev pýtajúcich riešenie. Miestnosť je plná pre dobro zapálených zamestnancov. Témy sú jasné a väčšina sa snaží podeliť sa o svoj pohľad, alebo potenciálne riešenie. Niektorí tichší ani nemajú šancu dostať sa k slovu. Vzduchom sa nesie dokonalá zmes pohľadov na aktuálnu situáciu, návrhov na zlepšenie prepletených simultánnou kritikou a oponenciou. Hovorovo bez ladu a skladu. Výsledok? Nervozita, zmätok a zopár chabých predsavzatí, aby sme míting neopustili aspoň bez nejakého výsledku.

 Podobne zvykneme riešiť aj osobné problémy. Urýchlene hľadáme najvodnejšie riešenie  a ak nás čosi napadne, okamžite nastupuje kritika a obavy, či to bude fungovať. Takže začíname odznova... Celý proces je zmesou a rezonanciou  myšlienok problém-nápad-kritika, ktoré nás však málokedy privedú k naozaj kvalitným a inovatívnym riešeniam.  Inovatívne riešenia vyžadujú istý postup a disciplínu myslenia tak u jednotlivcov ako aj v skupine.

Nedá sa smiať na dobrom vtipe a zároveň plakať nad nevydarenou dovolenkou. Nedá sa ani súčasne myslieť  kreatívne a zároveň kriticky. Nakoľko kvalitné riešenie vyžaduje obidva pohľady, musíme jeho hľadanie rozložiť do jednotlivých časovo primeraných etáp. Prvú chybu, ktorú zvykneme urobiť, je začať s riešením problému bez patričnej prípravy. Často až nakoniec zisťujeme, že sme vlastne riešili niečo iné, ako bolo treba. Aj keď nám už hlavou víria mnohé potenciálne riešenia, oplatí sa trpezlivo počkať a najskôr si zistiť čo najviac informácií , alebo pohľadov. Kde sa daný problém vyskytuje? Prečo? (Mnohí iste poznajú metódu 5x prečo.)  Ako situáciu vnímajú Jano alebo Fero vo výrobe? Aký je pohľad, alebo pocit zákazníka? Čo hovorí štatistika? A čo intuícia?  Dostatok kvalitných otázok a dôsledná analýza sú základným semienkom riešenia. Zodpovedná analýza problému prechádza do fázy kreativity, kde sa snažíme vygenerovať nejaké potenciálne riešenia. Častou chybou je spomínané blokovanie sa kritickými pohľadmi. Svojimi, alebo medzi sebou navzájom. Kritika v tejto fáze jednoducho nemá miesto. Je to akoby ste chceli akcelerovať i brzdiť zároveň. Nastupuje až po dostatočnom množstve vygenerovaných nápadov.

Je až neuveriteľné, ako ľudská bytosť konverguje k známemu a „bezpečnému“. Toto treba mať na pamäti, inak nám hrozí, že celý náš inovačný proces nakoniec skončí v nejakom trošku pozmenenom starom riešení. Užitočné je myslenie spôsobom, ako by sme konkrétny nápad dokázali spraviť uskutočniteľným. A až potom kriticky hľadať úskalia a výhody či nevýhody. Po výbere najvhodnejšieho riešenie nastupuje plánovanie a realizácia. Celý tento cyklus nie je zárukou jediného a najlepšieho riešenia, ale rozhodne povedie k lepším výsledkom ako na začiatku spomínaný chaotický prístup. Ak aj nedosiahneme želaný výsledok, máme o skúsenosť viac, sme o krok vpred a môžeme začať nový cyklus. Veľké diela jednoducho nevznikajú pri prvom pokuse.

Počas celého cyklu, je potrebné mať nad našim myslením určitú kontrolu. Vynikajúcim nástrojom na zaznamenávanie, triedenie a organizovanie našich myšlienok sú myšlienkové mapy. Takisto existuje viacero spôsobov a postupov, ktoré stimulujú kreatívne myslenie. Pozývame Vás  teda s nami bližšie preskúmať a spoznať  myslenie a nástroje inovátorov počas programu inovatívne a kreatívne riešenie problémov s využitím techniky myšlienkových máp.

Čítať 966 krát Naposledy zmenené streda, 06 august 2014 15:01

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Inovátorská disciplína myslenia