Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 06. júl 2014 V Blog 0 Comment

Mentálne zdravie

Žijeme v zaujímavej dobe, keď prácu rúk skoro celkom nahradila práca mysle. Väčšinu fyzickej aktivity predstavuje „ťukanie“ do klávesnice, klikanie myšou a minimálny pohyb potrebný na ovládanie luxusných premiestňovacích prostriedkov.  Výpočtová technika  intenzívne prenikla aj do našich vzťahov a postupne si rezervuje viac a viac nášho aktívneho času.   Schopnosť prežiť je spojená  s nevyhnutnosťou rýchleho učenia sa a nutnosťou kreatívnych a inovatívnych zmien. Poznám celý zástup workoholikov, uväznených v kanceláriách dvanásť hodín denne.  Firmy a svet biznisu požadujú  neustále rastúcu výkonnosť.   Náš životný štýl do ktorého sme vťahovaní však spôsobuje práve opak.  Čo všetko teda ovplyvňuje našu mentálnu výkonnosť?

 Vzťahy

Kľúčovým prvkom, ktorý má vplyv na naše mentálne zdravie je náš spoločenský život.  Je to zvlášť viditeľné na mentálnom úpadku ľudí, ktorí z rôznych dôvodov ostanú izolovaní.  Spoločenstvo pre nás predstavuje priestor na vzájomné intelektuálne  a emočné obohacovanie sa, rozvíjanie komunikačných zručností, možnosť dozvedieť sa iný názor či pohľad. Žiaľ dnešná kultúra je často kultúrou individualistov, či veľkých a nepriehľadných múrov, ktorými sa uzatvárame pred okolitým svetom. Nebojme sa  vytvárať nové priateľské vzťahy. Niekedy možno stačí milé slovo, alebo krátky rozhovor v čakárni, či v rade pri pokladni.  Pristupujme k ľuďom s úctou, rešpektom a láskou, nebojme sa ich úprimne oceniť.  Zdravé vzťahy sú kľúčom k osobnému šťastiu každého.

 Fyzická aktivita

 Viete čo najviac vplýva na zlepšenie pamäte? Je to fyzická námaha a to najmä beh. Až 25% objemu krvi sa nachádza v mozgu. Zvýšená aktivita má za následok rýchlejší obeh krvi, teda aj lepšie prekrvenie mozgu, čo znamená väčší prísun výživy a lepšie okysličenie.  Fyzická aktivita priamo vplýva na tvorbu mozgových buniek a bielej hmoty. Šport ako napríklad lyžovanie, alebo žonglovanie vyžaduje spoluprácu mozgových hemisfér, a zvlášť vo fáze učenia sa vytvára množstvo nových neurónových synapsií. Preto je fyzická aktivita a šport obzvlášť dôležitá pre zdravý mentálny vývoj najmä u malých detí. Treba vyskúšať aj niečo nové. Nemusíme byť predsa profesionáli.  Fakt, že podporíme naše mentálne zdravie je snáď dostatočnou motiváciou. Niekedy možno stačí prestať používať výťah, či chodiť viac peši alebo bicyklom.  Túto spojitosť poznáme už od nepamäti:  „V zdravom tele zdravý duch.“  Škoda, že naše ihriská či telocvične tak často zívajú prázdnotou.

 Mentálna stimulácia

 Veľa z nás má rado vychodené a bezpečné chodníčky a veľkú časť života prežije v akomsi automatickom či reaktívnom móde. Toto dokonca platí aj o niektorých vysokoškolských profesoroch. Chodiť po známych cestách, a robiť len to čo už vieme je pre naše mentálne zdravie neprípustné.  Novosť, komplexnosť či náročnosť je to, čo voláme mentálna stimulácia.  V praxi to predstavuje napríklad začať študovať úplne novú problematiku, alebo cudzí jazyk. Riešiť náročné logické úlohy, hlavolamy, alebo sa venovať hudbe.  Každý deň aspoň čosi nového, aspoň jedno krátke cvičenie. Aj náš mozog potrebuje fitness.

Spiritualita

Pokoj, čisté svedomie a dôvera sú základom psychického zdravia.  Do oblasti spirituality by sme mohli zaradiť zmysel nášho života, hodnoty ktorými sa riadime a náš fundamentálny postoj k základným životným otázkam.  S týmito otázkami veľmi úzko súvisí naše náboženské presvedčenie, či životná filozofia. Meditácia, ticho, modlitba, relax  a na druhej strane snáď aj náročné premýšľanie a hľadanie kľúčových odpovedí sú základnými prvkami starostlivosti o túto oblasť nášho „ja“, žiaľ tak často podceňovanú.

Výživa a spánok

 Náš mozog spotrebuje asi tak 25W energie, napríklad ako žiarovka. Čo všetko je preň tým vhodným  „palivom“? Asi 60% mozgu predstavuje tuk tvoriaci izoláciu nervových dráh. Mali by sme si teda dopriať jedlá bohaté na omega 3 mastné kyseliny, ako sú napr. ryby, vlašské orechy či mandle. Naopak omega 6 mastným kyselinám (rastlinné tuky, fastfood..) by sme sa mali skôr vyhnúť. Odporúčaný pomer je 4:1. O likvidáciu voľných radikálov sa starajú antioxidanty. Náš jedálniček by mal obsahovať veľa listovej zeleniny, cviklu, cesnak, ovocie a strukoviny. Zdrojom energie sú sacharidy a sú súčasťou ovocia, obilnín či vlákniny.  Z nich organizmus  získava D-glukózu, ktorá je pre funkciu mozgu nevyhnutná. Proteiny predstavujú stavebnú látku a sú súčasťou myelínu, ktorý predstavuje izoláciu nervových dráh. Sú obsiahnuté v mäse, rybách, vajíčkach, alebo strukovinách.

Pre konsolidáciu spomienok, trvalú pamäť a mentálnu sviežosť by sme si mali dopriať približne osem hodín spánku.

 Dvanásť hodinové pracovné nasadenie, neustála prítomnosť mobilných telefónov, servisná pohotovosť. Nedostatok času pre rodinu, relax, šport alebo chvíľu ticha. Ľudia v produktívnom veku veľmi dobre vedia o čom píšem. Spoločnosti „lovia“ talenty a šikovných zamestnancov, čo však robia potom? Miestami môžeme úplne otvorene povedať, že likvidujú ich mentálny potenciál.  Nie sme predsa stroje a preto platí, že menej je viac. Ak chceme prežiť zdravý, pokojný a produktívny život, nesmieme dovoliť, aby nám niekto (alebo snáď mi sami) nanucoval nedôstojné a neprijateľné podmienky.

 

Čítať 977 krát Naposledy zmenené sobota, 19 júl 2014 12:09

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Mentálne zdravie