Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 22. január 2017 V Blog 0 Comment

Sám sebe prekážkou

Nemám na to talent, nemá zmysel sa o to snažiť. Nehádaj sa, je to tak, takto to písali v novinách.  Niečomu nerozumiem? Hodím to za hlavu a už sa tým nechcem ďalej zaoberať? Tak toto je určite blbosť, to nikdy nemôže fungovať.  Stretávame sa s tým, občas v silnejších, občas v nepatrnejších odtieňoch, občas u seba, občas u druhých. Problém týchto postojov je, že sa sami diskvalifikujeme, sami si zakladáme putá. Základným predpokladom rastu je však otvorená  a súčasne aj kritická myseľ. Vytváraním konštruktívnejších postojov môžeme nakoniec radikálne zmeniť celý náš život. Pár typov ako na to:

Vždy existuje priestor na zlepšenie. Ak niečo nevieme, môžeme sa to naučiť. Neprepadnime frustrácii, tešme sa možnostiam neustále objavovať a učiť sa čosi nové. Nikdy na to nie je neskoro.

Reálne sebapoznanie je dôležité. Buďme k sebe féroví. Snaha o objektívne sebapoznanie sa vyplatí. Naivné preceňovanie, či deštruktívne podceňovanie sa vie byť poriadnou brzdou. Buďme vďační za spätnú väzbu od druhých, na druhej strane sa nedajme odradiť zlomyseľným a zraňujúcim kritizovaním.

Úsilie je kľúčom k úspechu.  Nečakajme ihneď veľké výsledky. Stať sa majstrom vyžaduje 10 000 hodín poctivého tréningu.  Jedno príslovie hovorí: „Kto kráča pomaly, kráča rýchlo.“

Všetci sme ovplyvniteľný. To, čo zažívame, čítame, pozeráme, robíme, nás vždy nejako ovplyvňuje. Či si to uvedomujeme alebo nie. Vedomie tejto skutočnosti nám môže pomôcť k väčšej zodpovednosti pri výbere médií, k schopnosti vypnúť negatívne správy, či prestať počúvať k ničomu nevedúce nekonečné politické diskusie. 

Veci si treba overovať. Nikdy neprijímajme predkladané názory či teórie bez námahy o hlbšie pochopenie a bez skúmania, či a kde to tak v praxi funguje. Ak niečomu nerozumieme a sme zmätení, nedajme sa odradiť. Skúmanie a premýšľanie až kým „neprídeme tomu na kĺb“ sa vyplatí. Aj keď to niekedy môže trvať dlho. Nemusíme mať všetko hneď uzavreté.

Uvedomujme si komplexnosť.  Je super, keď vieme veci zjednodušovať. Niektoré veci však len tak zjednodušiť nejde bez toho, aby sme nestratili pointu a nezačali blúdiť kdesi mimo reality. Vždy tu bude veľa skutočností, keď budeme musieť skloniť hlavu a uznať naše limity. Nie je našim cieľom všetkému rozumieť.

Hľadajme prepojenia. Veci nie sú izolované tak, ako ich mnohokrát vnímame. Chodíme k rôznym lekárom - špecialistom, k poradcom zdravej výživy a podobne. Náš zdravotný problém však môže súvisieť aj s tým, že už roky sa hneváme so susedom a nevieme mu odpustiť.

Hľadajme možnosti. Ak niečo nejde jednou cestou, pôjde to inou. A možno aj cieľ má byť nakoniec iný. Nájdenie tej správnej myšlienky „ako ďalej“ je hrou čísel. Na prvý krát asi ešte nikto nič prevratné nevymyslel.

Zvážme názory iných. Aj keď sa nám na prvý krát nezdajú. Okrem toho, že si takto vybudujeme viac priateľov, nám to môže mnohokrát otvoriť oči a priviesť tam, kam by sme sa sami nikdy nedostali. Považujme iných minimálne za takých dôležitých ako samých seba.

Zdravá kritika a aj sebakritika má svoju hodnotu. Začnime oblasťou, kde vidíme najväčšie nedostatky. Budovať správne zvyky treba postupne. Keď sa nacvičovaný zvyk stane automatickým, môžeme prejsť na ďalší. 

Tak teda veľa zábavy a úžitku... 

 

Čítať 3698 krát Naposledy zmenené nedeľa, 22 január 2017 14:09

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Sám sebe prekážkou