Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 25. október 2015 V Blog 0 Comment

Cesta

„Kedy už konečne budem dospelá a budem si môcť robiť čo chcem?“, vyjadruje svoj nesúhlas s obmedzeniami za počítačom deväťročná dcérka. Ešte trochu vydržím, zarobím niečo, postavím dom, splatím dlhy a potom budem spokojný. Ako nám len dobre bolo, keď sme boli mladí... Keby som to bol býval ináč urobil... Budúcnosť, minulosť, nespokojnosť a príliš málo pozornosti a angažovanosti v prítomnosti. Neraz zápasím s podobnými myšlienkovými pochodmi. Niekedy zabúdame žiť teraz. Snáď na pár výnimiek, počas dobrej dovolenky, keď sa čosi podarí a podobne.

Životná cesta nie je lineárna. Sú chvíle, kedy sa naraz zhodnotí a prejaví dlhodobejšia námaha, úspech však chutí krátko, lebo po dosiahnutí vytýčeného vrcholu je zrazu vidieť ďalšie a vyššie. Ak teda svoju radosť a pozornosť naviažeme len na tieto okamžiky riskujeme, že prežijeme svoj život bez toho, aby sme vôbec začali žiť. Jedno čínske príslovie hovorí o ceste ktorá samotná je odmenou. Možno, že recept na šťastný život spočíva práve  v tom, že sa naučíme tešiť sa z cesty, z pekných vzťahov s blízkymi,  z možnosti rásť, konať dobro, učiť sa (niekedy aj  na vlastných chybách), popasovať sa s novými výzvami a čoraz hlbšie a lepšie spoznávať princípy a zmysel života.

Nedá sa odmietnuť pohľad do budúcnosti, ani minulosti. Potrebujeme ich kvôli smerovaniu našich činov a spätnej väzbe, ale jediný priestor v ktorom môžeme využiť vzácny dar slobody a reagovať na prichádzajúce podnety je prítomnosť. Myslím, že sa musíme naučiť rozumne používať a striedať túto optiku pohľadu. Širší časový kontext nám odkrýva súvislosti a možnosti, zameranie sa na prítomnú chvíľu a detail nám zasa umožňuje konať a urobiť reálne kroky a radosť z cesty dodá potrebnú energiu. 

Na posledných duchovných cvičeniach ma zaujala pre mňa nová interpretácia situácie, keď Ježiš posiela apoštolov do sveta:  Zvolal Dvanástich a dal im silu i moc nad všetkými zlými duchmi a liečiť neduhy. Poslal ich hlásať Božie kráľovstvo a uzdravovať chorých. Povedal im: "Na cestu si neberte nič: ani palicu, ani kapsu, ani chlieb, ani peniaze; ani dvoje šiat nemajte.“  (Lk 9, 1-3) Nemať nič môže predstavovať slobodu a otvorenosť prijímať. Na jednej strane dávame čo vieme, na čo sme dostali silu a moc, na druhej strane však máme byť schopní aj niečo prijať. A to nielen hmotné veci, ale aj  priateľskú radu, pripomienku či pohľad iných. 

Zmena postoja dokáže zmeniť veľa. Najvzácnejší čas, kedy sa zhodnocuje minulosť a sadia semienka budúcnosti, je teraz. Kvalita a intenzita prežívaného okamihu preto bude písať príbeh, na ktorý budeme môcť s vďačnosťou spomínať a vytvárať viac tých čarovných chvíľ, kedy sa budeme tešiť z dozretého ovocia. Zdravá striedmosť a otvorenosť nám zasa umožnia kráčať ľahšie a radostnejšie.

 

 

 

 

 

Čítať 862 krát Naposledy zmenené nedeľa, 25 október 2015 17:42

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Cesta