Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 23. september 2015 V Blog 0 Comment

Buď - alebo

"Som váš celoživotný sprievodca, váš najlepší pomocník alebo najťažšie bremeno. Posúvam vás dopredu alebo ťahám k zlyhaniam. Som plne odkázaný na vaše rozkazy. Polovicu vecí, ktoré robíte, môžete zveriť mne a budem to robiť rýchlo a správne. Som ľahko ovládateľný, len potrebujem, aby ste boli na mňa prísni. Ukážte mi presne čo chcete, aby som robil a po pár lekciách to budem robiť automaticky. Som sluhom všetkých úžasných ľudí, ale beda, aj všetkých tých, ktorí zlyhali. A príčinou ich zlyhania som práve ja. Nie som stroj, hoci pracujem s precíznosťou stroja a s inteligenciou ľudskej bytosti. Či ma používate vo svoj prospech alebo na vašu skazu, fungujem rovnako. Poznajte ma, trénujte ma, buďte na mňa prísni a položím vám svet k nohám. Nevšímajte si ma, berte ma na ľahkú váhu a zničím vám život."  (neznámy autor)

Áno, citát hovorí o zvykoch. Keď som nad ním premýšľal, pocítil som akúsi inú zodpovednosť za to, čo robím. Napríklad taká zmrzlina poobede, počas teplých letných dní. Prejde horúci týždeň, príde ochladenie, ale zmrzlina ostáva. Mladého zamestnanca učili, aby nenechal zvoniť telefóny dlhšie ako 5 sekúnd a prebral hovor aj za neprítomných kolegov, aby do desiatich minút reagoval na maily, veď zákazník predsa nemôže čakať.  Zvyk na pravidelné vyrušovanie nakoniec spôsobí stratu schopnosti dlhšie sa sústrediť a človek podvedome podlieha nutkaniu preskakovať z úlohy na úlohu. Naučíme sa napríklad ovládať sa a nájsť si čas na zamyslenie, aj keď nás ostatní tlačia k rýchlej reakcii a ušetríme čas a energiu, ktoré by sme mohli stratiť vykročením na nesprávnu cestu, alebo nekúpime zbytočný produkt. Alebo o koľko menej konfliktov by bolo, keby sme sa naučili najskôr počúvať a pochopiť a až potom vyjadrili svoje stanovisko?

Dôležitosť a vplyv zvykov či rutín je dobre vidieť na živote profesionálneho športovca. Či už ide o tréning, stravovanie, spánok alebo relax.  Vďaka týmto rutinám potom dokáže na olympiáde či majstrovstvách predviesť zodpovedajúci výkon.  Svet biznisu chce od nás vrcholové výkony takmer každý deň. Ako vytvárame užitočné zvyky, ktoré nás či našich kolegov privedú k požadovaným výsledkom? Uvedomujeme si vôbec, že čokoľvek, čo pravidelne robievame sa nakoniec stáva zvykom, ktorý môže pracovať za nás alebo proti nám?

Naraz všetko nezmeníme, začať treba postupne. Zvyky vytvárame sériovo, jeden po druhom a aby boli užitočné, je potrebné ujasňovať si princípy a hľadať pravé hodnoty, ktorými budeme riadiť svoju činnosť. Zvykom sa stávajú činnosti, ktoré pravidelne vykonávame asi počas jedného alebo dvoch mesiacov. Po tejto dobe nám to už ide automaticky a vyžaduje menej vedomého úsilia. Jedným z užitočných zvykov môže byť aj pravidelná, napríklad týždenná revízia, kde sa s odstupom dokážeme pozrieť na spôsob nášho života a objaviť súvislosti medzi jeho kvalitou a tým čo robíme, na základe čoho naplánujeme potrebné zmeny. Vždy sa bude treba niečo učiť a niečo odúčať. Zvyky sa týkajú každej oblasti nášho života, či už ide o starostlivosť o zdravie, materiálne zabezpečenie, vzťahy, učenie sa alebo hľadanie a napĺňanie zmyslu nášho života. 

Máme na výber len dve možnosti. Buď prenecháme naše zvyky náhode, alebo za ne preberieme zodpovednosť a budeme ich vedome budovať a meniť tak, aby sme prežili šťastný, plodný a plnohodnotný život. Sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života, tak nech pracujú pre náš prospech.

 

 

 

 

Čítať 961 krát Naposledy zmenené streda, 23 september 2015 21:37

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Buď - alebo