Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 25. jún 2014 V Blog 0 Comment

Nestrácajme zrak

Je teplý slnečný podvečer, ktorý som sa rozhodol stráviť s deťmi v záhradke. Mysľou mi však stále prelietavajú problémy z práce, otázky o budúcnosti, lepšom bývaní, či finančnom zabezpečení rodiny. Mnohé z myšlienok stimuluje vzdialený hluk stavebných strojov jedného veľkopodnikateľa, ktorí si tu neďaleko stavia akési rodinné impérium. Tok myšlienok zrazu preruší štvorročný synček svojou prosbou o otvorenie pieskoviska.  Idem teda splniť malé želanie, myseľ však opäť rieši spomínanú tému. Zrazu ďalšie prerušenie: „Ocko našiel som slimáčika!“ Široký úsmev, žiarivé očká a v rúčke maličká farebná ulitka s jemňučkými pásikmi. To ma prinúti zabudnúť na svoje sny a obdivovať prírodu spoločne s ním. „Vieš a keď príde malá Saška, tak jej toho slimáčika dám a ona sa bude tešiť.“ Zvyšok večera už naplno venujem svojim deťom.

Večer premýšľam nad touto malou lekciou. Čo nás dospelých najviac trápi? Ako vlastne vnímame svet? Médiá a okolitý svet neustále spievajú svoju pesničku o úspechu, peniazoch, lepšom bývaní, aute či dovolenke. K tomu následne ponúkajú „výhodné“ hypotéky. Aby sme splnili svoje sny a zaradili sa do určitého štandardu, zatvárame sa do tovární, či kancelárií, kde do nocí naháňame vyšší ekonomický rast.

Dnes budeš musieť ostať dlhšie. Máme poruchu, stojí výroba a ďalšie prestoje si nemôžeme dovoliť. Si jediný, kto to u nás dokáže vyriešiť. Takto to ide dookola s občasnými prestávkami, ktoré si telo nejakou tou chorobou vyžiada, keď je už spomínanej záťaže priveľa. „Tréner, ale ja mám problém s členkom.“ „Tak to nejako rozcvič. Zajtra hráme kľúčový zápas a ty si nevyhnutný. Za čo ťa platíme?“ A zajtrajšok končí úrazom s ročnými následkami.  Kde je vlastne hodnota človeka? Nie sme niekedy len nástrojmi na dosahovanie niečích snov či plánov? A možno, že práve tých vlastných.. Takýto prístup nutne povedie k rozčarovaniu. Napríklad niekedy v starobe či chorobe, kedy nedobrovoľne dostaneme dostatok priestoru na premýšľanie a ešte k tomu aj inú perspektívu pohľadu. A zisťujeme, že nám čosi dôležitejšie uniklo. Deti vyrástli, ani nevieme ako. Vychoval nám ich televízor či ulica, v lepšom prípade starí rodičia či školy. Mnohí, často kvôli kariére, ani žiadne deti nemajú. A ako sú na tom naše rodinné vzťahy, priateľstvá, či naše zdravie? Niekdajšie sny a ciele sa zrazu rúcajú ako domček z kariet. Načo to všetko. Nezaplatil som za to akosi priveľa?

Nechcem tvrdiť, že naša práca či námaha nie je v poriadku. Potrebujeme dôstojné podmienky na život a to nejde bez práce a hmotných prostriedkov. A takisto sme povinní rozvíjať svoje talenty či zodpovedne plniť naše poslanie. Nikdy si však nesmieme dať zobrať pravé hodnoty a ciele, ku ktorým by napokon malo smerovať každé naše snaženie.  Je smutné koľko vzťahov stroskotá práve pre nedostatok času, pozornosti či síl. Nie sme predsa stroje. Potrebujeme priestor, ticho, relax v prírode. Potrebujeme byť so svojimi blízkymi a naplno im venovať istý čas. Na vrchole každého nášho snaženia by malo stáť dobro človeka. Nesmieme sa dať zaslepiť vidinami zisku, prestíže a moci. Kto chce byť prvý, nech je sluhom ostatných, čítame v Evanjeliu.

Čítať 924 krát Naposledy zmenené sobota, 19 júl 2014 12:07

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Nestrácajme zrak