Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 21. júl 2015 V Blog 0 Comment

Centrum

Decká, prosím vás, skúste sa trošku posnažiť a kráčať rýchlejšie. Musíte sa viac a lepšie učiť, aby ste v živote čosi dosiahli. Musíš tú súťaž vyhrať. Berieme len prvoligových hráčov, ostatní máte smolu. Dokázal som to s dostatočným náskokom. Už starnem a toľko nevládzem, zaostávam a obávam sa, že ma mladší predbehnú. Len aby som neochorel, potom už nebudem mať žiadnu cenu. Čo je spoločným menovateľom takéhoto myslenia? Takto zmýšľajúci človek vníma veci okolo seba cez optiku menom výkonnosť. 

Výchovou, okolnosťami, vedome či nevedome si každý z nás formujeme akýsi vnútorný hodnotový systém, cez ktorý pozeráme na tento svet. Je to naše vnútorné centrum, ktoré nám hovorí, čo má pre nás zmysel a čo nie, kedy sme úspešní a kedy nie, čomu dávame priority a kde sa nachádzajú naše istoty. Mávame rôzne centrá. Sú to napríklad peniaze, moc, spomínaná výkonnosť, užívanie si alebo to môže byť náš partner, priatelia či rodina. Podľa toho ako sa nám s ohľadom na naše hodnoty darí sa cítime úspešní alebo neúspešní, od toho zvykneme odvíjať svoju hodnotu a tiež hodnotu iných. Keď je naše centrum v ohrození, alebo zažíva krízu sme vystrašení a často strácame zmysel  a radosť zo života. Asi všetci túžime po istote. Existuje také centrum, ktoré by nám túto istotu ponúklo? 

Správne centrum by malo byť stabilné a malo by obstáť v akejkoľvek životnej skúške. Preto to nemôže byť ani jedna zo spomínaných možností. Aj priatelia, partner či rodina môžu nakoniec sklamať. Správne centrum nič nediskriminuje, ale všetkému dáva pravé miesto. Veď predsa všetci potrebujeme dobré vzťahy, potrebujeme byť výkonní pri plnení svojho poslania a  potrebujeme k tomu aj nejaké peniaze. Kto sa riadi správnymi hodnotami, dokáže prežiť šťastný a harmonický život a nachádza zmysel dokonca aj v ťažkej chorobe či situácii. Čo je teda takýmto centrom? Trvalú istotu či zmysel v utrpení môže dať jedine Boh. Či sme veriaci alebo nie, sú to jeho princípy, ktoré by mali formovať naše osobné hodnoty. On dáva človeku jeho pravú hodnotu, ktorou v žiadnom prípade nie je produktivita, výkonnosť či schopnosť zarábať. On definuje čo je správne a čo nie a našou úlohou je to objavovať a nie vytvárať si vlastné pochybné pravidlá či zákony.  Ako budovať centrum založené na princípoch?

Ak chceme poznať aké je naše reálne centrum je dobré sledovať napríklad to, čo nás zvykne rozladiť, sklamať alebo vystrašiť, kde trávime väčšinu svojho času, na čo sme ochotní utrácať peniaze, čo nás teší a či nám naša činnosť prináša úprimnú a trvalú radosť a pokoj alebo nie. Verím, že každý človek bol stvorený ako dobrý. Kto teda úprimne počúva svoj vnútorný hlas – svedomie a hľadá pravdu a je potom ochotný podstúpiť potrebné zmeny, urobí prvý najdôležitejší krok. Hľadať správne centrum je celoživotná úloha, ktorá nás bude stáť neustále úsilie a učenie sa. Výsledok však stojí za to. Je to vnútorná sloboda a radosť, pokoj plynúci zo správnych rozhodnutí, schopnosť budovať pekné vzťahy s inými a nakoniec naplno a plodne prežitý život.

Koľko času a energie si dokážeme nájsť na budovanie správneho centra? Ide totiž o starostlivosť o jednu zo štyroch ľudských mohutností, ktorou je naša duša alebo spiritualita, a ktorá dáva smer a zmysel všetkým ostatným – telo, intelekt, vzťahy. Nedovoľme, aby nás formovala nesprávna výchova či postoje iných. Je jasné, že absolútne objektívnu pravdu nikdy nikto nenájde, neznamená to však, že sa o to nemáme usilovať. Úroveň do akej sa nám to podarí priamo ovplyvní kvalitu nášho života. Princípy sú totiž všeobecne a trvalo platné zákonitosti, ktorých neznalosťou a nerešpektovaním si môžeme jedine ublížiť. Sami sebe i navzájom.

 

 

Čítať 940 krát Naposledy zmenené utorok, 21 júl 2015 21:22

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Centrum