Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 21. jún 2015 V Blog 0 Comment

Ľudia a úlohy

Jedna staršia pani sa zamestnala v istom rekreačnom zariadení. Na starosti mala poriadok v kuchyni, izbách a každý deň ju čakali rôzne drobné úlohy od zamestnávateľa. “Hanka, poďte vyprášiť koberce!“ „Ale ja ešte umývam riad.“ „Ale toto má teraz prioritu a nakoniec som vaša šéfka, takže keď vám niečo poviem treba poslúchnuť.“  Podobný prístup som zažil aj na vlastnej koži, na začiatku svojej pracovnej kariéry. Koniec koncov ľudské zdroje sú tu od toho, aby plnili úlohy pre svojich zamestnávateľov. Výsledok? Nespokojnosť na oboch stranách, hry kto z koho a práca vykonaná na úrovni minima potrebného na prežitie. V tých úspešnejších spoločnostiach to však našťastie vyzerá trošku ináč. 

Čo keby sme to otočili a namiesto plnenia úloh prostredníctvom ľudí, rozvíjali ľudí prostredníctvom úloh? Práca, kde ľudia potrebujú „len“ šikovné ruky a dodržať presný pracovný postup, je dnes už chvalabohu na ústupe. Myslím, že každý máme akúsi potrebu tvorivo sa realizovať a prispieť do spoločného svojim osobitým spôsobom. Odborníci tomu hovoria vytváranie synergie. Nakoniec čo je lepšie, neustály mikromanažment a rozčuľovanie sa prečo veci nie sú tak ako si to „nadriadený“ predstavoval, alebo zodpovedná a kreatívna spolupráca, kde každý svojim jedinečným prístupom prispieva k tvorbe unikátnych produktov a služieb? 

Takáto spolupráca však vyžaduje určité podmienky. Musí byť jasná predstava o želaných výsledkoch (vízia) a jasne definovaná zodpovednosť. Každý zo zúčastnených by mal spoluprácou získať. Aby šlo naozaj o obojstrannú výhru, je dobré, ak sa jednotlivé strany usilujú vžívať sa do pozície toho druhého a snažiť sa pochopiť situáciu „jeho očami“. Nevyhnutné je aj vedieť sa vzdať svojich predstáv a byť  otvorený tretím alternatívam. To znamená, že výsledkom môže byť niečo vytvorené spoločne čo bude nakoniec niekoľkokrát lepšie a hodnotnejšie ako akýsi osekaný kompromis, alebo koncepty, ktoré si presadia tí silnejší či agresívnejší. Aby sme nestratili ten správny smer, potrebujeme sa navzájom obohacovať účinnou a konštruktívnou spätnou väzbou. Ak to celé má fungovať asi ani netreba zdôrazňovať, že spolupracujúci tím musí byť zostavený z dôveryhodných hráčov, čo znamená rozvinutý charakter a potrebnú odbornosť.

Čo poviete, ideme  hrať ďalej akési presilové hry, alebo sa nechať prekvapovať čo dokáže úprimná spolupráca? Vieme a chceme pre to vytvárať tie správne podmienky?  Najbližším miestom kde začať môže byť aj vlastná rodina. Keď som tak rozmýšľal, veru mám čo opraviť...  Tak a ide sa na to!

 

Čítať 908 krát Naposledy zmenené nedeľa, 21 jún 2015 17:22

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Ľudia a úlohy