Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 16. máj 2015 V Blog 0 Comment

Mať všetko pod kontrolou

Autom prechádzam nádhernou kopcovitou krajinou a slnečnú atmosféru dotvára jemná hudba z rádia. Cestujem na letisko, kde mám vyzdvihnúť kolegu z Nemecka a poobede nás čaká príprava obchodnej prezentácie na zajtrajšie stretnutie v jednej firme. Celý týždeň je perfektne naplánovaný, keď tu pokojnú atmosféru rozorve nečakaný telefonát s urgentnou žiadosťou o pomoc. Je po plánoch. Nasleduje škrtanie, presúvanie, plátanie a žonglovanie s jednotlivými úlohami, aby sa nakoniec aj tak nič nevymklo pôvodným zámerom. Nakoniec nasleduje výbuch hnevu so želaním mať svoj život pod kontrolou a neposkakovať ako pajác, čo plní plány a túžby vplyvnejších. Dožijem sa toho vôbec niekedy?

Nuž, veci jednoducho pod kontrolou nemáme a ani nikdy mať nebudeme. Aj keď sa o to asi mnohí z nás usilujeme a vďaka tomu si niekedy robíme napriek, či manipulujeme sa navzájom. Udalosti sa aj tak vždy budú riadiť svojimi fyzikálnymi princípmi a nám ľuďom našu slobodnú vôľu tiež zobrať nemožno. Pod kontrolou máme jedine našu odozvu, ktorou reagujeme na jednotlivé výzvy či podnety okolo nás. Keď hodíme loptičku, to kam poletí keď opustí našu ruku už v našej moci nie je. Situácie môžeme využiť a do určitej miery ovplyvniť jedine správnym pochopením princípov a zákonitostí a potom našou správnou reakciou či osobným príspevkom. Čo to v praxi znamená?

Napríklad, že vzťahy nebudeme vnímať ako transakčné, t.j. pozerať na iných, ako by nám mohli pomôcť dosiahnuť naše záujmy, ale ako transformačné, kde vďaka vzájomnému rešpektu a konštruktívnej spolupráci nakoniec dospejeme k prekvapivým výsledkom, ktoré ani jedna strana nepredpokladala. Nebudeme sa zúrivo držať plánov, ale budeme ich vedieť zodpovedne a pokojne zmeniť, ak si to nejaká situácia od nás vyžiada. Budeme sa učiť a rešpektovať základné princípy, vďaka čomu si dokážeme dávať reálne a zmysluplné ciele vedúce nielen k výsledkom, ale zároveň aj k spokojnosti a vnútornému šťastiu.

Naliehavý problém zákazníka sa mi nakoniec podarilo vyriešiť ešte v ten deň a radosť z dosiahnutého výsledku a nových vzťahov plne vykompenzovala rannú zúrivosť. Večerný pohľad späť mi poskytol praktickú lekciu, že nemusím mať všetko pod kontrolou a aj tak to nakoniec môže dopadnúť dobre. Dôležité je držať sa základných princípov. Napríklad aj napriek tvrdej biznis škrupine a snáď aj trošku nátlakovej technike jednania vidieť za tým všetkým človeka, čo potrebuje pomôcť.

 

Čítať 932 krát Naposledy zmenené nedeľa, 17 máj 2015 13:27

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Mať všetko pod kontrolou