Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 26. apríl 2015 V Blog 0 Comment

Vodcovstvo

Slovo líder alebo šéf väčšinou nebudí príjemné emócie. Je to asi vďaka nie príliš dobrým skúsenostiam z mnohých miest a situácií v našom živote. Spomienky zo školských čias či zo zamestnania hovoria o kríze takzvaných hierarchických vzťahov. Jednoducho nikomu z nás nie je príjemné ak má niekto moc riadiť, či ovplyvňovať náš život proti našej vôli. Koniec koncov  úloha vodcu je aj tak niekde úplne inde. Keď je dieťa v úzkych, beží za ockom či mamou po radu a pomoc. Vodca by mal byť majster, ktorého hlavnou úlohou je služba iným, keď  im svojou múdrou radou a oporou pomáha na ceste životom, či už sa jedná o výchovu, vzdelávanie alebo zamestnanie. Model ideálneho vodcu výstižne a pútavo opísali Ken Blanchard a Phil Hodges  v diele Viesť ako Ježiš. Spomínanú knižku som dostal nedávno k narodeninám a odporúčam prečítať si každému. Nakoniec každý z nás je povolaný byť vodcom,  či už vo vlastnej rodine, v priateľských spoločenstvách alebo poniektorí aj formálne vo svete biznisu. Čo to teda znamená byť vodcom?

Poslaním vodcu je služba, budovanie vzťahov, starosť o dobro a rast zverených a zodpovednosť za dosahovanie výsledkov.  Aby človek dokázal úspešne a správne viesť určitú organizáciu nutne musí prejsť istými fázami.  Najskôr sa musí snažiť o osobný rast, vďaka čomu získa potrebnú perspektívu a víziu. Ďalšou fázou je úspešné vedenie jednotlivcov, kde sa naučí budovať priateľstvo a dôveru. To mu umožní postupne vybudovať a viesť menší tím, a až potom sa stáva zrelým na vedenie väčšej organizácie. Aby sa mu to celé darilo rozvíja štyri oblasti, ktorými sú srdce, myseľ, ruky a zvyky.

Srdce predstavuje vnútornú motiváciu a hodnotový systém, ktorým líder riadi svoj život. Jedine ak je centrom človeka Boh, všetko ostatné bude na správnom mieste. On totiž dáva človeku jeho hodnotu, ktorá v žiadnom prípade nespočíva v jeho výkonnosti  či mienke okolia. Vďaka tomu potom nestratí pokoru, nebojí sa o svoju „pozíciu“, dokáže vybudovať nasledovníkov, prijať kritiku a slúžiť iným.  Starostlivosť o myseľ znamená rozvíjať schopnosť tvoriť víziu a ciele, ktoré potom predkladá svojim vedeným. Vedení potom túto víziu transformujú ďalej, napríklad konkrétnou službou zákazníkovi.  Po stanovení vízie je úlohou lídra pomôcť zvereným ju uskutočňovať a preberať plnú zodpovednosť za vlastnú prácu. Tretia oblasť  (ruky)  sa týka praktického spôsobu vedenia.  Vedení sa totiž nachádzajú na rôznych úrovniach, ktoré vyžadujú rôzny prístup. Od úplných začiatočníkov, ktorí potrebujú základné informácie a pomoc zorientovať sa, cez učňa, tovariša až po majstra, kde je potrebná konštruktívna spätná väzba, povzbudenie či rada a nakoniec postupné prenechanie zodpovednosti.  Úspechom lídra je, keď vychová nástupcu, ktorý je tiež schopný viesť iných až po úroveň majstrov.  Aby to človek všetko dokázal, musí si vybudovať určité zvyky, ktorými sú napríklad schopnosť nájsť si čas na samotu, modlitba, štúdium či život v spoločenstve. Vďaka týmto zvykom dokáže zvládnuť vlastné ego, prijímať a odovzdávať Božiu lásku a čerpať energiu a inšpirácie na ďalšiu činnosť. 

Prečo sa máme týmto zaoberať? Chceme mať lepšie vzťahy? Chceme ponúkať lepšie produkty a služby našim zákazníkom a budovať zdravé, životaschopné a stabilné spoločnosti?  To sa dá jedine cez organizovanú spoluprácu viacerých a to vyžaduje trošku iný spôsob vodcovstva, než na aký je asi väčšina z nás zvyknutá. Či už sme veriaci alebo nie, musíme uznať, že Ježišovo dielo je tu už viac ako 2000 rokov a už len kvôli tejto skutočnosti stojí jeho vodcovský štýl za zamyslenie.  Pekný pohľad práve z tejto perspektívy ponúka spomínaná knižka  Kena Blancharda  a Phila Hodgesa. Prajem príjemné čítanie.

 

Čítať 1048 krát Naposledy zmenené nedeľa, 26 apríl 2015 11:59

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Vodcovstvo