Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 15. február 2015 V Blog 0 Comment

Správna motivácia

Niekoľko dní po odoslaní cenovej ponuky nastal rozhodujúci deň. Kamarát Peťo sadá za počítač a čaká ho neúprosná elektronická aukcia. Konkurenčné ponuky sa stali verejnými a vyhráva ten, kto je ochotný dať najnižšiu cenu. Zmysel je jednoznačný, dotlačiť víťazného dodávateľa k čo najnižšej cene. Alebo iný príbeh:  Starší pán Jozef dal dohromady asi pol milióna korún. Niečo zdedil, niečo ušetril a niečo bolo z úspor pre jeho synov. Investíciou do pochybných produktov nakoniec o tieto peniaze prišiel. Obidve strany sa zrejme riadili motívom: „zarobiť čo najviac peňazí, v čo najkratšom čase, za čo najmenšej námahy.“

Sme svedkami raketového pokroku. Priateľ Rasťo mi nedávno rozprával o inteligentnom TV prijímači, ktorý je možné ovládať hlasom. „Nakoľko je pripojený na informačnú sieť, nie je vylúčené, že tvoj rozhovor v obývačke nakoniec skončí niekde na cloude,“ hovorí Rasťo a dodáva, „keď si zoberieš, že každý notebook či telefón má kameru, skoro všade už platíš elektronicky a v budúcnosti možno bude na web napojená aj chladnička, aby ťa upozornila, ktorý produkt je už po záruke, či čo si máš kúpiť, naše súkromie bude históriou.  Bude obrovská snaha kontrolovať tvoj život, tvoju spotrebu či správanie sa. Nakoniec pre spoločnosť budú zaujímaví len tí, čo budú produkovať a adekvátne spotrebovávať,“  zakončuje svoje obavy Rasťo. „Cielená reklama, či predaj, by mi vôbec nevadili, keby som veril, že predajca má úprimný záujem o moje dobro a nehľadá spôsoby ako ma dobehnúť, alebo prinútiť k nezmyselnému konzumizmu, a tak čo najviac na mne zarobiť,“ reagujem na to. Ako to však bežne vyzerá? Akú máte skúsenosť vy?

V jeden nedeľný večer sme pozerali s manželkou film o svätej Bakhite. Bola to černošská otrokyňa, ktorá sa neskôr zaujímavou cestou dostala do kláštora v Taliansku. Počas prvých dní jej pobytu v kláštore ma zaujal jeden rozhovor s istou novickou, ktorá sa chcela vrátiť domov. Bola prekvapená z Bakhitinej ochotnej a úprimnej služby iným, pričom ju trápil jej vlastný sebecký postoj. Keď sa o tom spolu rozprávali, Bakhita povedala, že ona to v podstate tiež robí kvôli sebe: „Keď pomáham iným cítim sa taká šťastná.“  Kto zažil radosť z úprimnej služby iným, vie o čom píšem. Biznis je však o niečom inom, namietnu mnohí. Prečo by mal byť? Bude vám vadiť, keď zaplatíte hoci aj o 10% viac, ale obslúžia vás ochotne, s láskou a dobrým úmyslom poskytnúť čo najlepší produkt, či službu? Ak aj budete vo výhodnejšej pozícii, budete takúto firmu tlačiť k nedôstojným cenám? Alebo sa radšej budete obaja snažiť o win-win prístup a tešiť sa z dlhodobo výhodnej spolupráce? Peťo našťastie nemusí vyhrať spomínanú aukciu. Je projektovým manažérom vo firme, ktorá sa v prvom rade snaží zákazníkom pomôcť a preto netrpí nedostatkom práce a ani nedostatkom peňazí.

Je ich málo, ale sú. Obdivujem podnikateľov, ktorí vedia zaplatiť svojich zamestnancov, aj keď ich k tomu postavenie na trhu nenúti. Obdivujem zamestnancov, ktorí  aj za smiešne peniaze vedia dať zo seba to najlepšie a robia svoju prácu svedomito a s láskou. Vážim si, keď mi obchodní zástupcovia finančných, či telekomunikačných spoločností dokážu ponúknuť produkt, ktorý naozaj zodpovedá mojim potrebám a nie ich „sofistikovane“ nastavenému províznemu systému. Do ktorej skupinky sa zaradíme? To záleží na tom, čo máme radšej.  Plné vrecko a moc, alebo svojich blížnych a v konečnom dôsledku vlastnú spokojnosť a opravdivé šťastie.

 

Čítať 943 krát Naposledy zmenené nedeľa, 15 február 2015 18:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Správna motivácia