Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 25. jún 2014 V Blog 0 Comment

Pýcha

Veď ja to už dávno viem. To nie je pravda. Nie, toto je takto. Čo on už len o tom môže vedieť... Toto sú časté a mnohokrát automatické reakcie, ktorými triedime informácie okolo nás. Zvlášť tie, ktoré sa dozvedáme prostredníctvom osobného kontaktu s inými. A práve takýto postoj je najväčším nepriateľom nášho rastu a učenia sa.

Bolo pekné teplé dopoludnie. Po poloprázdnom námestí sa unudene prechádzal istý mestský policajt. Obďaleč ťažko kráčal sivovlasý starček. Odrazu postál, zohol sa a urýchlene čosi zdvihol, čo následne zabalil do papierovej vreckovky a schoval do vrecka. Určite našiel peňaženku, alebo niečo hodnotné pomyslel si policajt a už aj kráčal pevným a istým krokom za starčekom. „Čo ste si to schovali do vrecka?!“, osopil sa naň. Starček s pokojom vytiahol svoj úlovok z vrecka a rozbalil papier, v ktorom sa zaleskli úlomky ostrého skla. „Čoskoro pôjdu tadiaľto deti zo školy a nechcem, aby sa nejaké zranilo“, vysvetlil starček prekvapenému policajtovi. Ten len zamrmlal akúsi frázu na ospravedlnenie a zahanbene odišiel.

Naše aktuálne názory, vedomosti a postoje sú silným filtrom vnímania a porozumenia. Zaujatím spomínaného prístupu náš mozog vypína a my sa oberáme o možnosť rastu či odlišného pohľadu na vec. Aby sme sa dokázali pohnúť dopredu, potrebujeme sa občas zastaviť aj nad vecami, ktoré sú nám až notoricky známe a pozrieť sa na ne tak, akoby sme ich videli po prvý raz. A mnohokrát objavíme niečo nové práve vďaka názorom a pohľadom iných, ktoré by sme za bežných okolností zmietli bez povšimnutia zo stola. Stručne povedané, kľúčom k úspechu je pokora. Vedomie, že pri akejkoľvek snahe človek nikdy naplno nespozná a neobjaví objektívnu pravdu. Vždy tu bude priestor na rast. A práve vďaka iným sa môžeme na jednu vec pozrieť z rôznych uhlov. Každý človek bol stvorený ako originál a na Boží obraz a teda každý nám môže povedať niečo jedinečné. Iste, niektorí si tento obraz zahádzali blatom natoľko, že ho už takmer nie je vidieť, ale náš fundamentálny postoj musí vychádzať z tejto skutočnosti. Takýto prístup podporí nielen náš osobný rast, ale aj naše vzťahy a spôsob ako nás budú vnímať ľudia okolo nás.

Dnes čelíme množstvu názorov a informácií, ktoré nemožno prijímať bez istej kritiky. Rozhodne je ale lepšie sa najskôr opýtať, čo pozitívne si môžem z prežitej situácie odniesť, čo nového mi môžu pohľady iných ponúknuť, ako jednoducho veci, ktoré nezodpovedajú nášmu názoru ihneď nekompromisne odrezať. Takto by sme sa totiž pripravili  o mnohé výhonky pozitívnej zmeny či pokroku.

Čítať 976 krát Naposledy zmenené sobota, 19 júl 2014 12:08

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Pýcha