Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 27. august 2014 V Blog 0 Comment

Zmena myslenia tvorbou myšlienkových máp

Brat Štefan študoval ekonomickú univerzitu v Banskej Bystrici. Od malička bol fanúšikom kníh a čítania, takže jeho rukami prešlo celkom zaujímavé množstvo rozmanitej literatúry. Pri vzájomných rozhovoroch som sa raz opýtal, či nepozná nejakú literatúru, kde by sa spomínalo ako sa rýchlejšie a lepšie učiť, alebo využiť náš mozgový potenciál. Po skončení školy som totiž veľmi rýchlo zistil, že nadobudnuté vedomosti pre prax akosi nestačia. Potreba učenia sa tu bola opäť v plnej svojej kráse a ešte naliehavejšia. Cítil som, že by to chcelo akýsi inteligentnejší prístup ako doposiaľ. Medzi rôznou literatúrou, ktorou ma zahrnul, bolo aj jedno staršie vydanie Myšlienkových máp od Tonyho Buzana. Knižka ma zaujala, väčšinou som s jej obsahom súhlasil, ale získané vedomosti ostali určitý čas  bokom. Častý koniec nášho štúdia.

 Bol piatok. Krásne slnečné popoludnie som trávil spotený v pološere strojárskej výroby, kde som sa trápil s optimalizáciou jedného frekvenčného meniča. Mal som tú česť vidieť ho po prvý krát, a tak som sa musel lopotiť s kopou nie práve najoptimálnejšie napísanej dokumentácie.  Riešená problematika súvisela asi s piatimi miestami v jednom a s troma zasa  v inom dokumente. Vďaka tomu som si musel zobrať na pomoc aj pero a papierik. Už sa mi to totiž začalo akosi pliesť. Súvislosti začali prichádzať na svet. Pomaličky, ale isto. Tento parameter súvisí s týmto, toto zasa musím nastaviť tam a podobne. Zrazu to prišlo. Keď som zistil, že opäť hľadám to, čo som už raz hľadal, a dokonca som si to aj kúsok vedľa zapísal. Akoby mi odkiaľsi zaznelo: "Načo si čítal tú knižku?  Skús myšlienkovú mapu." Tak som si prvý krát vyskúšal, čo môže spôsobiť iný, inteligentnejší prístup. Súvislosti a prehľad narastali priamo pod rukou. Žiadny chaos na papieri  a ani v hlave. Napriek obrovskej  nelinearite a chaosu zisťovacieho procesu. Prečo asi? Myšlienkové mapy totiž, na rozdiel od klasických poznámok, fungujú presne tak ako pracuje náš mozog.

Urobme si malý pokus. Pamätáte sa na knižku, ktorú ste naposledy prečítali? O čom bola? Čo ste si z nej odniesli? Určite si nezačnete spomínať zaradom a detailne od úvodu po záver. Najskôr príde hlavná myšlienka, potom niekoľko kľúčových bodov a snáď aj nejaké detaily, ktoré vás najviac zaujali. V  ľubovoľnom poradí. Naša pamäť je obrovská sieť vzájomne prepojených obrazov, pojmov, zážitkov či pocitov. Každý si na rovnakú knižku spomenie rôznym spôsobom. Podľa toho, čo ho zaujalo, a čo si odtiaľ vybral. Väčšinou  ide o podvedomý proces. Avšak tvorbou myšlienkovej mapy, napríklad pri štúdiu, môžeme prebrať väčšiu kontrolu  nad tým, ako veci pochopíme, a ako si ich zapamätáme.  Jej tvorba nás totiž núti vedome nájsť najdôležitejšie kľúčové body a vytvoriť určitú hierarchiu. Musíme zovšeobecňovať, zvoliť či vytvoriť kľúčové slová, kategórie a vhodne poprepájať. V podstate vytvárame formát, v akom je to nakoniec uložené v našej hlave.  Vhodne kategorizované a asociované. Samotná tvorba predstavuje aktívny prístup k učeniu sa a značne zvyšuje angažovanosť, koncentráciu a porozumenie. Súčasťou učenia sa je aj nevyhnutnosť systematického opakovania. Kvôli pamäti aj pochopeniu. Opakovanie z myšlienkovej mapy tvorí zlomok času v porovnaní s knižkou, či klasickými poznámkami. Je jednoduchšie vidieť fotku krajiny, ako čítať jej textový opis.

Myšlienková mapa zefektívňuje nielen „ vstup“ , ale aj „výstup“ z našej hlavy. Ako vynikajúci nástroj na podporu kreativity a vizuálnu organizáciu či triedenie našich myšlienok. Tréning z hľadania vhodných kľúčových slov, kategórií a spojení sa pozitívne premietne  aj do ďalších oblastí vášho života. Vďaka nemu budete schopní napríklad lepšie porozumieť prednáškam, rozhovorom, alebo jasnejšie a zrozumiteľnejšie vyjadrovať sa. Veď takto predsa myslíme. Z množstva dostupných informácií selektujeme, zjednodušujeme, zovšeobecňujeme, triedime a prepájame. A potom zasa z našej obrovskej celoživotnej „mega-mapy“ vyberáme, kombinujeme, tvoríme a ponúkame ostatným. Aby sa vám  v tom darilo čoraz lepšie, radi sa s vami podelíme o skúsenosti a poznatky o myšlienkových mapách.

 

Čítať 954 krát Naposledy zmenené streda, 27 august 2014 22:59

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Zmena myslenia tvorbou myšlienkových máp