Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 14. august 2014 V Blog 0 Comment

Bojíme sa nového?

Rozprával som sa z jednou staršou pani učiteľkou. Má asi dva roky do dôchodku. Opýtal som sa, či jej nebude smutno za prácou. „Veru nie, už mám toho dosť.“ znela odpoveď. „Už vás to nebaví?“ „Baví, ale musíme viac používať počítače a s tým mám problém.“  Často počúvame, ja som už starý, pre mňa nové veci nie sú. No sú aj výnimky. Nedávno som počul celkom úsmevný príbeh  o jednej staručkej pani, asi tak v sedemdesiatych rokoch. Išla si kúpiť mobil a chcela nejaký veľký dotykový, aby si mohla čítať maily. Keď mala zaplatiť, vytiahla platobnú kartu. Predajca kartu potiahol cez platobný terminál, na čo ho babička upozornila, že to mohol urobiť aj jednoduchšie, nakoľko karta funguje aj bezdotykovo.

 Veľakrát sa bojíme nového. Čo zasa niekto vymýšľa. Ja poznám túto cestu, načo mám skúšať niečo iné, keď to takto roky funguje? Je to bežné. Je to však aj prirodzené? Keď si všímame malé deti, tie sú novými vecami priam priťahované a fascinované. Všetko chcú vidieť, skúsiť a zažiť. Prečo neskôr tento elán vyhasína? Je to našou pohodlnosťou? Alebo skôr strachom z chýb, neúspechu, kritiky, posmechu a posudzovania? Keby ľudskej bytosti nespôsobovalo učenie prirodzene radosť, asi by sme neboli tak ďaleko ako sme. Spoznávanie nového a učenie sa je pritom kľúčové aj z fyziologického hľadiska.

Pri automatických činnostiach je v mozgu viac aktívna biela hmota (subcortex), ktorá sa nachádza pod mozgovou kôrou (cortex). Pri stretávaní sa s niečím novým či komplexným, je tomu naopak. Musíme sa vysporiadať s niečím, čo nepoznáme a tak sa v mozgu musia vytvárať nové neurónové dráhy, čo má kľúčový vplyv na naše mentálne zdravie. Môžu to byť činnosti úplne banálne, ako je cestovanie na nové miesta, ochutnanie nových neznámych jedál, či pokus naučiť sa nejaký nový šport či činnosť. Alebo robiť rutinné činnosti, ako je napr. čistenie zubov opačnou rukou ako sme zvyknutí. Život okolo nás sa rýchlo mení a tak sme v podstate aj nútení neustále narábať s niečím novým. Prečo by sme však mali mať z toho stres?

Skúsme vidieť zmenu a novosť pozitívne. Každý deň sa môžem naučiť či zažiť niečo iné. Aj keď to bude len drobnosť. Zároveň nespôsobujme zbytočné bariéry ľuďom okolo seba posudzovaním, porovnávaním, hodnotením, posmechom či netrpezlivosťou. Namiesto toho treba radšej pomôcť, povzbudiť, či poradiť. Ide nám to pomaly? No a čo. Každý má inú štartovnú pozíciu a výkonnosť. Dôležité je, že všetci môžeme kráčať smerom dopredu.

 

Čítať 929 krát Naposledy zmenené štvrtok, 14 august 2014 21:12

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Bojíme sa nového?