Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 25. jún 2014 V Blog 0 Comment

Myslime farebnejšie...

Je hodina slovenského jazyka. „Dnešnou slohovou prácou bude úvaha na tému viacej byť, ako sa zdať,“ diktuje úlohu pani učiteľka. Beriem do ruky pero a po krátkom premýšľaní začínam: Dnešná doba kladie priveľký dôraz na vonkajší dojem, akým človek pôsobí na svoje okolie, napríklad na zákazníka, pričom jeho skutočný vnútorný postoj k nemu sa sotva spomenie...  Hm, a ako ďalej? Čítam napísaný text dookola a zúfalo hľadám ďalšiu tvorivú niť myšlienok. Medzitým ma ešte napadne čosi o osnove, ale to sa mi zdá zbytočné. Akosi som si to nevzal za svoje. Takto nejako bojujem až do konca. Na záver čítam svoj výtvor a hodnotím. Tu som sa zbytočne rozpisoval, tu by bolo potrebné pár myšlienok pridať a podobne. Najradšej by som začal odznova.

Pripravujem sa na skúšku. Je rozsiahla a za sebou už mám pekných pár kníh a strany poznámok. Zrazu, pri čítaní snáď piatej knihy zisťujem, že niečo podobné som už kdesi videl. Ako to len spolu súvisí a kde to bolo?  Všetko si poctivo poznámkujem  a je toho už celkom slušná kopa. Kým však v nej nájdem čo som hľadal, zabúdam prečo som to vlastne chcel nájsť. Niektoré súvislosti sa odhaľujú tak ťažko..

Čaká ma organizácia veľkej udalosti môjho života.  Je to svadba.  Viem, že to predstavuje množstvo úloh a preto si beriem na pomoc pero a papier. Začínam odrážkou a zaznamenávam, čo ma napadne. Odrazu si uvedomím, že píšem to čo som už o pár riadkov vyššie síce inými slovami napísal  a že mi to celé aj tak veľmi nepomáha, lebo mnohé veci, ktoré by mali nejako spolu súvisieť sú krížom-krážom. Prepisujem, škrtám (alebo vystrihujem a vkladám) až ma z toho bolí hlava.  Cítim neistotu, nervozitu a obavy či som na niečo nezabudol. Raz darmo, čosi na tom bude, že tá naša hlava dokáže pracovať len so siedmimi vecami naraz.

Podobne sa neskôr cítim v práci, kde tiež treba veľa študovať, tvoriť, alebo organizovať. Dokonca viac ako v škole. Osobný rast, napriek nechuti a odporu voči učeniu nadobudnutých v školských laviciach, mi chvalabohu nie je ukradnutý a tak sa dostávam k jednému úžasnému nástroju na myslenie. Sú to myšlienkové mapy od anglického psychológa Tonyho Buzana. Potrebujete veľa cestovať? Nechoďte pešo a bosý, keď môžete použiť  luxusné auto, vrtuľník, či lietadlo. Predstavte si, že toto všetko je tu k dispozícii pre vás. Myšlienkové mapy vám ponúkajú komfort, rýchlosť, prehľad a radosť pri riešení akejkoľvek výzvy.

Prostriedky a nástroje, ktoré bežne používame, nezodpovedajú spôsobu akým myslíme. Myslenie totiž  vôbec nie je proces lineárny, riadok po riadku. Preto sa stretávame so spomínanými blokmi a problémami.  Jedna myšlienka, či pojem sú prepojené z množstvom ďalších a ďalších. Donekonečna.  A myšlienky nikdy neprichádzajú v takom poradí, ako sú nakoniec vložené do finálneho textu či práce. Preto potrebujeme niečo, čo nás pri tvorbe nebude limitovať a zároveň nám umožní zmysluplnú a logickú organizáciu nápadov.  Keď chceme nejakej problematike dobre rozumieť, musíme ju vidieť z výšky, ako určitý celok. Psychológovia tomu hovoria Gestalt pohľad.  Tiež  si potrebujeme uvedomiť čo najviac súvislostí. A preto treba problematiku zjednodušiť, sprehľadniť či kategorizovať a to v duchu Einsteinových slov:  Veci treba podávať najjednoduchšie ako sa len dá, nie však jednoduchšie.

My ľudia máme radi pekné veci. Nádherná príroda, bývanie, záhradky, autá.. Takto je život krajší a plnší. Lepšie sa nám pracuje, či tvorí v príjemnom prostredí.  Prečo teda nevyužiť  krásu, farebnosť či malebnosť myšlienkových máp a získať tak úplne iný pohľad na učenie, tvorbu projektov či inovatívnych riešení?  Pristupujme k výzvam kreatívnejšie. Život je plný úžasných súvislostí. Všetko do seba perfektne zapadá a vytvára tak nádherné dielo Stvoriteľa. A my máme tú česť mať na tomto diele svoju spoluúčasť. Pestujme si teda svoju celoživotnú záhradku vedomostí a zručností, ktoré nám pomôžu čo najlepšie splniť naše poslanie.  Aby sa nám v tom lepšie darilo a aby sme mali z toho zároveň aj radosť a potešenie,  pozývam vás preskúmať koncept myšlienkových máp podrobnejšie.  Budete mať tiež šancu lepšie spoznať ľudské myslenie a vytvoriť si tak silnú a účinnú stratégiu na riešenie každodenných problémov či výziev.

Čítať 1629 krát Naposledy zmenené sobota, 19 júl 2014 12:08

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Myslime farebnejšie...