Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 20. september 2016 V Blog 0 Comment

Poriadok v hlave

Jeden cudzinec sa pri vstupnej bráne pýta starého človeka: „Chcem sa prisťahovať do vášho mesta, aký ľudia tu žijú?“ „A aký žili tam odkiaľ prichádzaš?“ „Dobrí.“ „Tak len smelo ďalej, aj tu takých nájdeš.“ Po istom čase prišiel ďalší cudzinec s tou istou otázkou a dostal rovnakú protiotázku: „A aký ľudia žili tam odkiaľ prichádzaš?“ „Joj, veru zlí, nepríjemní..“ „Tak to tu radšej nechoď, aj tu sú takí,“ odporučil mu starec. Dôležitosť a vážnosť našich myšlienok nám pripomína aj sväté písmo napríklad v týchto  veršoch: Každý, kto nenávidí svojho brata, je vrah. (1Jn3,15 ) Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci.(Mt5,28)

Myšlienky predstavujú takmer neobmedzený priestor, kde máme najväčšiu slobodu, čas tu nehrá žiadnu rolu, sú anonymné a neskutočne rýchle. Vytvárajú náš najvnútornejší svet, ktorým chápeme a interpretujeme realitu a zároveň sú semienkami našej budúcnosti, počiatkom našich činov. Dokážu nás spútavať a väzniť, aj keď navonok vyzeráme slobodní a aj tým najprísnejšie stráženým väzňom poskytujú voľnosť postoja. Dnes sa veľa hovorí o zdravej strave, sledujeme zloženie potravín, dodržiavame rôzne diéty, aby sme si udržali zdravé telo. Ako sa však staráme o svoju myseľ?

Našej mysli, tak ako aj telu, nie je jedno čím ju kŕmime a ako ju používame. Či prijímame väčšinou negatívne správy, rôzne podivné teórie, prázdny zábavný program, alebo tiež len jednostranne technicky orientovaný materiál. Činnosť, prijímanie podnetov, či štúdium musí harmonicky striedať čas na reflexiu s možnosťou pohľadu späť, hľadanie súvislostí a úprimné počúvanie nášho svedomia. Pestujme si pozitívny postoj k životu a skúsme vidieť skôr to pekné čo nás stretne a negatívne situácie vnímajme ako užitočnú spätnú väzbu, alebo príležitosť zosilnieť a dozrieť. Správajme sa zodpovedne nielen k sebe, ale aj k ostatným, ktorých nebudeme zraňovať deštruktívnou kritikou, predsudkami, ohováraním alebo manipulatívnymi pochvalami. 

Učíme sa používať rôzne aplikácie či nástroje, ktoré nám zjednodušujú a uľahčujú život. Predstavivosť je vzácny dar a veľmi silný „nástroj“ s oveľa väčším vplyvom na naše životy, ako si možno uvedomujeme. Snažíme sa objavovať vesmír, pochopiť svet okolo seba, ale neviem či sme správne pochopili, kto vlastne sme,  kto je to vlastne človek. Často sa správame ako nezávislé súťažiace individuality, ale nie sme skôr jeden obrovský organizmus, ktorý nevyhnutne trpí, pokiaľ má nejaká jeho súčasť problémy? Prečo sme vôbec tu a kam všetci smerujeme? Život nám postupne položí rôzne otázky, tak nech nás nájde pripravených...

 

 

Čítať 868 krát Naposledy zmenené utorok, 20 september 2016 20:11

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Poriadok v hlave