Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 26. júl 2016 V Blog 0 Comment

Lenivosť a rýchle riešenia

Na konci školenia mi raz jeden účastník sklamane povedal:  „Nemyslel som si, že za tým bude toľko námahy. Očakával som, že nám len poviete nejaký účinný postup a automaticky mi to učenie pôjde lepšie.“ Rýchle a ľahké riešenia máme radi a postupne si na ne aj zvykáme.  Potrebujeme nejakú informáciu, recept či radu? Vytiahneme z vrecka mobil, naťukáme otázku do Googlu a je to. Bolí nás hrdlo či hlava?  Premýšľame, ktorá tabletka najrýchlejšie zaberie a utekáme do lekárne. Chceme chlieb, mlieko či ovocie? V obchodoch to všetko máme ihneď na dosah. Predstava ako funguje svet sa zmenila.

Nie je tomu tak dávno, keď sme jahody mávali len na začiatku leta a ľudia si potraviny a mnohé  výrobky vyrábali sami doma. Vôňa a chuť mandariniek bola silno asociovaná so sviatkom svätého Mikuláša a Vianoc.  Na vysokej škole sme mali k dispozícii len papierové skriptá, a aj tých bolo občas málo. Ak v nich nejaká informácia či logická náväznosť chýbala, niekedy neostávalo nič iné ako zobrať pero a papier a chýbajúci postup prácne hľadať. Prichádza generácia, ktorej už takýto život nič nehovorí. Osobný rast, učenie sa či vyvíjanie nových užitočných vecí a služieb sa však viac podobajú tomuto staršiemu modelu fungovania sveta. Vyžadujú  trpezlivosť, aktívne experimentovanie, usilovné premýšľanie a hľadanie odpovedí viac vo svojom vnútri ako kdesi na Internete.

Možno práve aj dnešné takmer neobmedzené možnosti virtuálneho sveta z nás akosi potichu vytláčajú tento rámec myslenia.  Aj keď nám môžu sľubovať všelijaké zázračné metódy a rýchle riešenia, myslím, že nasledovný postup nikdy nestratí svoju platnosť. Áno, informácie k nám prichádzajú rôznymi kanálmi a dostať sa prakticky k čomukoľvek je dnes vďaka technológiám ďaleko jednoduchšie a rýchlejšie. Nesmieme však skončiť ako pasívny a povrchní konzumenti, čo sa práve kvôli množstvu a neustálemu „online stavu“ tak často stáva.  K pochopeniu a znalostiam vedie aktívna cesta. Na objavenie súvislostí treba veľa premýšľať, a hľadanie hlbšieho pochopenia si vyžaduje trpezlivosť a čas. Naväzujúca praktická činnosť a skúsenosť je spätnou väzbou, ktorá naše chápanie overuje a rozširuje.

Svet spoznávame  a pretvárame vďaka ceste plnej postupných krokov. Vnímame, premýšľame, konáme a korigujeme. Neprepadnime lenivosti a ošiaľu rýchlych riešení. Cesta k poznaniu a dobrým výsledkom sa začína v našom vnútri. Technológie a odborníci sú len sprievodcami.

Čítať 832 krát Naposledy zmenené utorok, 26 júl 2016 18:20

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Lenivosť a rýchle riešenia